De smaak van Yerba Mate: 4 vragen aan sous-chef Erik de Goeij (Restaurant Monarh*)

Yerba Mate is een thee-achtige drank uit Zuid-Amerika. Eeuwen geleden werd het al ontdekt en gedronken door de Guarani-indianen. Yerba Mate wordt vooral geconsumeerd in Argentinie, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilie. De drank wordt gemaakt van gedroogde, jonge blaadjes van de 'Ilex paraguariensis', een boom uit de hulstfamilie,en zit boordevol vitamines, mineralen en anti-oxidanten en biedt daardoor verschillende gezondheidsvoordelen. Daarnaast is het een echte gezonde 'energizer'. Maar ook de smaak van Yerba Mate is uniek en daarom is de kans is groot dat het anders smaakt dan ieder drankje dat je ooit hebt geprobeerd. Om je een beter beeld te krijgen over de smaak van Yerba Mate zijn we in gesprek gegaan met iemand die dagelijks bezig is met smaak(sensatie). 

Erik de Goeij is Sous-chef bij Restaurant Monarh(*) in Tilburg. Het restaurant ontving in 2019 haar eerste michelinster. Monarh staat bekend om de combinatie van harmonieuze smaakcombinaties, de beste ingredienten en de meest innovatieve kooktechnieken. Daarvoor werkte hij bij onder meer bij driesterrenzaak(!) Interscaldes in Kruiningen en liep hij stage bij De Librije van Jonnie Boer. Kortom, een man mét en van smaak. 

Erik de Goeij, Souschef bij Restaurant Monarh
Erik de Goeij, Sous-chef bij Restaurant Monarh

Erik, wat vind je van Yerba Mate?

De eerste keer dat ik van Yerba Mate hoorde was ik direct enthousiast. Ik ben namelijk altijd nieuwsgierig naar andere tradities of gewoontes op culinair gebied. Het is een nieuwe manier van "thee" drinken. Ik vind het sociale aspect eromheen ook fantastisch. Daarnaast is de smaak van Yerba Mate vrij uniek en is het proces om de drank te bereiden een echt ritueel, eenvoudig maar toch mooi.

Hoe zou je de smaak van Yerba Mate omschrijven?

De smaak van de Yerba vind ik krachtig en vol. Het smaakt naar een stevig getrokken lekkere thee met in het begin een licht bittere smaak (eerste slok), naarmate verandert het naar bitterzoet. En natuurlijk lekker kruidig. 

Geeft Yerba Mate jouw inspiratie voor gerechten of heb je er al eens mee gewerkt in de keuken?

In de keuken heb ik nog nooit met Yerba Mate gewerkt. Het lijkt me wel een goede smaakmaker, bijvoorbeeld als bouillon bij een vegetarisch gerecht. Het is altijd leuk om te experimenteren met nieuwe producten, dus ik ga hier zeker nog eens goed over nadenken!

Wat is jouw favoriete Yerba Mate?

Mijn voorkeur gaat uit naar Limon (Citroen). Ik houd van de citrusvruchten. Bij Yerba Mate met citroensmaak komt voor mij alles samen qua smaak..perfect!

Bedankt Erik!

Ook nieuwsgierig geworden naar de smaak van Yerba Mate? Bekijk ons uitgebreide assortiment aan Yerba Mate op Yerbanica.nl en proef het zelf!