Wat is een kalebas?

De kalebas komt in veel culturen en samenlevingen voor en heeft bijna altijd een soort 'heilige' status. Zo ook bij de Guaraní indianen in Zuid-Amerika. Zij dronken vroeger al Yerba Mate uit een Kalebas. Maar wat is een kalebas nu eigenlijk?

De kalebas voor Yerba Mate (Spaans; Calabaza), wordt gemaakt van de vrucht van een fleskalebas (Lagenaria siceraria). Het is in principe dus een gedroogd stuk groente. Helemaal puur natuur en hartstikke ecologisch verantwoord! Als je hem op de juiste wijze gebruikt gaat hij namelijk jaren mee.

Elke kalebas is een uniek en natuurlijk product. De grootte en vorm kan dan ook variëren. Kalebassen worden geoogst en daarna met de hand bewerkt en gemaakt tot de traditionele drinkbeker voor Yerba Mate. De kalebas draagt bij aan de unieke smaak van de thee.

Soms krijgen we wel eens te horen dat de kalebas er wat vreemd uitziet. Zo hebben ze, voor het eerste gebruik, aan de binnenkant een bijna papierachtige structuur. Die velletjes zijn het gedroogde vruchtvlees van de kalebas. Na de juiste preparatie en het juiste gebruik worden deze randen langzaam egaal en glad. Ook hebben de kalebassen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant (soms) donkerbruine of grijze vlekken zitten. Deze zijn kenmerkend voor de vrucht en moeten niet als misvormingen of onvolkomenheden worden gezien, maar als de natuurlijke, unieke "fingerprint" van de vrucht.

Hoe prepareer je je kalebas voor eerste gebruik?

Wij raden aan voor het eerste gebruik de kalebas te reinigen (met water, nooit met zeep) en een paar uur te laten staan met (gebruikte) Yerba Mate en heet water. Dit doe je zodat de kalebas kan wennen. Laat de kalebas staan voor een periode van 12 tot 24 uur.

Nadat je de kalebas 12 tot 24 uur hebt laten staan verwijder je de Yerba Mate en schraap je met een lepel langs de zijkanten. Spoel je kalebas nog een keer af. Nu is je kalebas klaar voor gebruik.

5 tips om je kalebas in optimale conditie te houden.

  • Reinig je kalebas altijd goed na gebruik en verwijder alle Yerba blaadjes. Spoel altijd goed af met water.
  • Nooit in de vaatwasser/geen zeep of afwasmiddel
  • Laat je kalebas altijd goed drogen met de opening naar de zijkant, of op zijn kop op een rekje
  • Drink je ook wel eens je Yerba Mate met bijv. citroen of gember raden we je aan verschillende kalebassen te gebruiken
  • Laat je kalebas af en toe drogen in de zon. Een geweldige, natuurlijke manier om je kalebas goed en gezond te houden.